Art & Soul, reloaded (boekbespreking)

Als lezer en creatieveling, zoekende, met een verlangen je artistieke talenten te ontwikkelen ga je met de schrijfster, Pam Grout, een lang therapeutisch gesprek in. Ze zet zich volledig in om je te inspireren en je twijfels of je het wel kan, weg te nemen. Ze vertelt dat iedereen wel aan zichzelf twijfelt of plankenkoorts heeft of te maken heeft gehad met afwijzing. En ze pleit er voor door te zetten en vooral door te gaan met creëren. Wat je ook graag doet, schilderen, zingen, acteren of een andere hobby of kunstvorm beoefenen, blijf je passie volgen. Ze geeft heel veel suggesties en ideeën om je creativiteit te ontwikkelen en van alles te proberen. ‘A yearlong apprenticeship for summoning the muses and reclaiming your bold, audacious, creative side’, vat het helemaal samen. Je kan heel lang genieten van deze reis maar je kan het ook in een ‘klap en een zucht’ lezen en dan nog eens de verschillende creatieve opdrachten uitvoeren. Het is aan jou hoe je dat uitwerkt. Dat je hier veel aan zal hebben is zeker. Ook omdat ze vele grote artistieke talenten belicht die allemaal blokkades hebben ervaren, ergens in hun carrière. Ze geeft aan dat ze of vaak zijn afgewezen of met angsten hebben gezeten en toch hebben doorgezet. Dus in feite gaat het niet alleen om talenten hebben maar ook om karaktereigenschappen zoals doorzettingsvermogen en discipline en heel veel oefenen, experimenteren, nogmaals trainen, aanpassen en verder ontwikkelen. Maar waar ze vooral op wijst is dat het volgen van je passie, je gelukkig maakt en zingeving brengt. Je mag genieten van je talenten en het leven. Haar geestdrift is aanstekelijk!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.