Business plan and a Six pack

Er was deze week een boekpresentatie in de bibliotheek van Jerry Morris ‘To fail or succeed is a choice‘. (‘Succes is een keuze’). Hij heeft een motivational talk gehouden over blokkades, angsten overwinnen en hoe je ‘failures’ anders kan zien. Vrijdagmiddag en aan het einde van de week heb ik het boek in een klap en een zucht uitgelezen. Het is een autobiografie van de professionele gevechtssporter en sportdocent Jerry Morris. Ik werd me ervan me bewust dat zijn levenservaringen kilometers verwijderd liggen van de mijne. Ik heb helemaal geen ervaring met de wereld van gevechtssporten. Ik snap gevechtssporten ook niet. Waarom zou je willen vechten voor je plezier of als sport of carrière? Daar snap ik niks van, al die klappen en schoppen. Ik kan er ook niet naar kijken op de televisie of zo, maar goed ik ben een bibliothecaresse. Mijn enige herinnering aan gevechtssporten is dat ik in mijn tienerjaren met mijn broer en zijn vriend, Dino, meeging kijken naar Kung Fu films. In het Rialto theater in de binnenstad.

Jerry bracht de boodschap over in zijn talk: Gewoon proberen en verder groeien. En als je struikelt, sta je op en ga je verder. Alles is een oefening. En van alles leer je, zeker van je verlies.

Ik zou dit boek nooit hebben opgepakt als ik de schrijver, Jerry Morris,  niet had ontmoet. Ik heb niks met gevechtssporten, niet zoveel met autobiografieën, niet helemaal nul maar het is niet wat ik uit de kast trek.  Ik ben geïnteresseerd in het product, een boek of een kunstwerk. Biografieën en autobiografieën lees ik praktisch nooit. Af en toe misschien een interview. Maar goed, soms komt er een boek op je pad of een schrijver.

Ik heb me verbaasd over het tig aantal verhuizingen die voorkwamen in het boek, omdat ik zelf behoorlijk honkvast ben en niet alle verhuizingen als prettig heb ervaren.
Ik kwam makkelijk en vlot door het boek heen. Ik vond het doeltreffend in woordgebruik, geen woord te veel of te weinig. Toch wel een non-fiction stijl (ik ben een non-fiction reader), kernachtig, geen overdadige scènebeschrijvingen die gaan vervelen. Ik heb wel fragmenten over gevechten hier en daar overgeslagen. Die vind ik maar eng. Wel mooi dat je zo kunt terugblikken op je leven en conclusies kan trekken over de lessen die op je pad zijn gekomen. De vraag die bij me opkomt is, hoe dat is gegaan met de vorming van zijn moeder, daar zit waarschijnlijk de oorzaak van haar gedrag. Hij zwijgt over zijn vader. Maar goed, is ook niet nodig. Ik vind het mooi dat hij dankbaar terug kan blikken.

Ik heb jaren geleden de torso van een sporter geschilderd. Een six-pack. Werkje van klein formaat. Toen ik na de boekpresentatie thuis kwam en naar dit werk keek, dacht ik “dit lijkt wel een beetje op Jerry Morris”, het zou hem kunnen zijn.

IMG_1101

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s