Amazone

Ik zag ongeveer een jaar geleden een foto in de krant. Een foto die me gelijk raakte. Een foto van een demonstratie ergens in Engeland. Een protesterende menigte en een topless demonstrante die boven alles uitstak. Ze zat op de schouders van iemand, fier rechtop, als een Amazone, topless en de focus van de compositie.

Je ziet haar van achteren. Ze viel me op, omdat ze van achteren een beetje op mij lijkt. Ik dacht na over haar lef om topless mee te doen in een demonstratie. Het kan gevaarlijk zijn. Je zou zomaar een steen tegen je hoofd kunnen krijgen of een bierflesje. Auw! Ik heb de foto uitgeknipt en bewaard. Maar nu kan ik ‘m nergens vinden. Toch weggedaan met een of andere opruimactie? Ik heb gegoogled, misschien moet ik mailen en vragen of de Amigoe het nog in een archief heeft. Ik weet niet eens de precieze datum of een trefwoord, dat wordt zoeken. Ik moet beeldarchieven induiken. Van BBC misschien?. Huffington post? Getty images? 31 pages…searching… not there.  I must find her.

Ik vind het een sterke foto. ik werd het beeld ingezogen en even leek het of ik daar werkelijk was. Hetzelfde kapsel, een jonger lijf. Niet een evenement waar ik graag bij zou willen zijn. Ik vind demonstraties maar niks (om aan deel te nemen) en een grote onrustige en boze menigte geeft me niet echt een veilig gevoel. Ik kan haar niet terugvinden. Dit komt dichtbij maar toch niet.

Wat trok mij in dit beeld? De tegenstelling, dat ik daar zat in de menigte, Ik, hoe kon dat gebeuren? Vanaf m’n rustige plekkie. Ben ik misschien toch even naar Engeland gereisd? Het kwam op me over als een virtueel beeld uit een ander leven. Dat zo een beeld je kan doen reizen naar de andere kant van de wereld en je een ‘Déjà vu’ gevoel geeft op een eilandje in de Caribische zee. Soms pakt een beeld je gelijk, dringt binnen en houdt je vast en je slaat het op. Misschien leg je het weg in het archief van je bovenkamer en ooit eens…kan je er iets mee, in een collage, schilderij of er een verhaal bij verzinnen. Een verhaal over Amazones…

Amazone 1

Ik heb haar opeens teruggevonden. Ik had het plaatje in een collage geplakt op de deur. Dat was ik even vergeten. Intussen weet ik weer dat het om een protest gaat tegen Female Genital Mutilation (FGM), Vrouwenbesnijdenis. Ik heb daar geloof ik in mijn studententijd een artikeltje over geschreven, een fenomeen zo oud als de weg naar Rome en het houdt maar niet op. Zie je die politieagent die haar rechterarm vasthoudt? Zou ik zo willen wegslaan.

Waarom is abuse zo’n lange ketting? En waarom lijkt het onuitroeibaar? Ergens weet ik het antwoord wel…

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s