Trankil

IMG_7936aAvantia Damberg, beeldend kunstenares, heeft een workshop Typografie gegeven in juli 2016 te Ateliers ’89 en daar hebben we aan meegedaan. We hebben letters ontworpen en gedecoreerd, zowel op papier als stof als natuurlijk materiaal naar keuze. Er is gewerkt met boontjes, blaadjes, pitjes, glas, papier en plastic, hout, afwasborstels en nog veel meer. Avantia is ‘Artist in Residence’ voor een maand en te gast op Aruba. Avantia heeft gewerkt aan een werk waarbij naar voren wordt gebracht welke familienamen een deel vormen van de geschiedenis van het eiland. Ze heeft onderzoek gedaan bij verschillende instanties op Aruba zoals Dept. Arubiana. Avantia’s werk staat tot 4 augustus tentoon gesteld in de expositieruimte van Ateliers ’89.

IMG_7891aFacundo Franken, Farley Croes, Romy Maldonado, Luis Villegas en ik hebben de workshop gevolgd en er zijn ook wat experimenten van de groep te zien.

Ik vond de workshop leuk en goed opgezet in een logisch volgorde en opbouw. En ook goed te doen in het tijdsbestek. Van alles een beetje geproefd en uitgeprobeerd. Ik kon er goed inkomen en ben meer gaan letten op letter ontwerp en het combineren van tekst en beeld.

IMG_7899aDe expositie is mooi geworden en heel divers qua gebruik van materialen. Met werken van Avantia en de groep. Dan zie je dat er veel is gebeurd in die 4 weken workshop. Er is gewerkt met papier en fine liner en aquarel verf. Eetbare producten en recycled materiaal zoals drijfhout.

Avantia gaf aan dat ze 2 jonge talenten zag in de groep, Luis en Romy en ik ben het roerend met haar eens. Die hebben heel veel tijd gestoken in hun installaties. Luis heeft een installatie gemaakt met letters waarvoor hij boontjes van de Kwihi boom aan elkaar heeft geregen. De letters hangen in de boom en IMG_7958avormen het woord ‘STRANHERO’. Luis Villages is aangenomen bij ArtEZ in Arnhem en wil graag verder studeren bij ArtEZ maar heeft de grootste moeilijkheden om zijn papieren in orde te krijgen. Luis woont hier vanaf z’n 2e jaar en is in principe Arubaan. Door de jaren heen zijn hij en zijn moeder van het kastje naar de muur gestuurd in de zoektocht naar werk- en verblijfsvergunning. Luis zijn moeder is Venezolaanse en er zijn allerlei obstakels geweest in het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit voor Luis. Luis zit ergens tussen wal en schip. Hierdoor is het onzeker of Luis op tijd naar Nederland kan voor verdere studie. Luis heeft een korte performance gepresenteerd donderdagavond waarbij hij zijn frustratie uitte over het ‘STRANHERO’ zijn. Momenteel werkt Luis parttime in Cosecha. Het lijkt me dat een invloedrijke persoon hier een helpende hand moet bieden om Luis op school te krijgen in augustus of ‘SEPTEMBER at the latest’.

IMG_7893aRomy heeft een installatie gemaakt van plastic flesjes gevuld met gras en water alsook allerlei korte boodschapjes en gedachten, opgeschreven op strookjes papier. De flesjes worden met touw bijeengehouden. De installatie in z’n geheel vormt het woord ‘BIN’. Heel indrukwekkend.

Er zijn door alle workshop participanten meerdere werken gemaakt. Facundo heeft letters gemaakt met afwasborstels. Afwasborstels die hij al heel lang opspaart. De borstels vormen het woord ‘DNA’. Farley heeft woorden (‘DISCO’) gesneden uit een foam icebox en de icebos verlicht. Een van m’n werkjes is op driftwood met letters van rode kokriki zaadjes die samen het woord ‘TRANKILO’ vormen. Effe rustig…

De boom die de kokriki zaadjes voortbrengt staat in m’n tuin. Meer lezen?IMG_7864a


 

Press release Ateliers ’89 edita:

E exposicion ‘Trankil’ ta e resultado di e workshop di un luna largo na ateliers ’89 di tipografía, bou guia di artista Curasoleña señorita Avantia Damberg. Pa un luna largo diferente participante a traha riba un cantidad di solucionnan concebi, atravez di experimento individual. Manera, con bo por traha y diseña bo mes un tipo di leter (Tipografia). Y mas importante cu tur cos, kico bo por haci y logra cu esaki.

IMG_7887a
Trankilo

Den ambiente ameno a bin padilanti ideanan cu a keda presenta diahuebs ultimo. E fantasia y creatividad di e participantenan tabata full activa. Un exposicion cu hopi obra tin biaha simpel y sensibel pero precioso.

Palabranan: tin cu ta critica of chansa door di uso di cierto palabranan cu ta pone bo pensa tog ta kico ta wordo insinua, pakico esakinan ta wordo presenta? Formando asina instalacionnan of obra di arte contemporaneo riba nan mes, cu ta deleita e espacio. Musica tabata di Dj Jemaima. Riba pataya animacion di artista visual Avantia Damberg. E exposicion aki ta habri solamente pa  dos siman y ta habri di dialuna pa diabierna di 2or pa 6or di atardi. Pa mas informacion por yama 565 4613 of 588 5776, Of nabaega pa www.ateliers89.com

IMG_7935aAvantia Damberg ta un artista visual cu a studia na Academia Gerrit Rietveld na Amsterdam pa arte audiovisual. E gusta traha instalacionan di texto. Bibando y trahando na isla bisiña Corsou e ta discubri cada bes otro fasetanan di arte, y typografia ta un di nan.

IMG_7890a

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s