Melktandjes

…De kopjes van deze keien doen me denken aan de buurt waar ik als kind opgroeide. In de buurt waren er straten met kinderhoofdjes. Op een dag, ik moet zo’n 9 jaar oud geweest zijn, mocht ik met m’n zusje Gwen naar de speeltuin. Gwen was toen ongeveer 2 jaar oud met een mooie lieve glimlach vol mooie melktandjes. Ik moest haar goed vasthouden. Dat ging een hele tijd goed. Maar op de terugweg, ik weet niet waarom, heb ik haar hand even losgelaten. Op die kinderhoofdjes. Ze struikelde en kukelde voorover met haar gezicht op die keien. Oh, mijn god! Wat een schrik! Zij huilen…schreeuwen…haar mond bloedde. Paniek! Ik heb haar opgetild en ben naar huis gerend, twee straten verder, aanbellen, trappen op, drie hoog, schreeuwen naar boven…”Mama, Gwen is gevallen!” Oh wat een ellende! Bovenaan gekomen nam m’n moeder haar over en inspecteerde haar mond. Haar twee voortanden waren weg. Plus een stukje tandvlees. Die voortanden waren er met een harde klap uitgeslagen. We zijn teruggelopen naar waar het was gebeurd. En daar…op zo’n als-je-tanden-wisselen-waar-blijft-dan-de-tandwortel-2568kinderkopje lagen Gwen haar voortanden. Plus een stukje tandvlees of wortel. Dat vergeet je niet meer. Zo’n afgrijzelijke aanblik. Mijn moeder heeft Gwen mee naar de tandarts genomen maar die kon niet zoveel doen. Gek genoeg is de wetenschap wel wat verder nu want ik kan me herinneren dat mijn collega hetzelfde overkwam, zo’n tien jaar geleden. Maar toen kon de tandarts de tanden van haar dochtertje wel weer vasthechten.
Gwen heeft met een garage rondgelopen totdat ze melktandjes begon te wisselen, zo rond haar zevende. En ik heb me daar schuldig over gevoeld tot m’n zeven en twintigste. We hadden het er een keer nog over en Gwen kon zich er niks meer van herinneren. Toen loste dat schuldgevoel op.

IMG_6739

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s